Senebetennelse eller seneskade?
I vår kliniske hverdag som fysioterapeuter møter vi ofte pasienter med seneskader
(tendinopati). Lidelsen rammer de fleste av oss – om du idrettsutøver, mosjonist eller inaktiv – ung som eldre. Mange har tilbakevendende symptomer som gir langvarige plager.
Men på folkemunne sier man at man har senebetennelse, men er det egentlig en senebetennelse (tendinitt)? Hva er forskjellen på senebetennelse og seneskade?
Hva er en seneskade?
Begrepet tendinopati (seneskade) har blitt mer vanlig å bruke de siste årene og beskriver variasjoner av smertefulle tilstander som utvikler seg i og rundt senevev som respons på ulike former for overbelastning. Tendinopati er en mer nøytral betegnelse som favner bredere, men som i stor grad utelukker en betennelsestilstand (inflammatorisk komponent) selv om inflammasjon kan forekomme.
Når man har en seneskade er dette en minimal betennelse (inkluderer det degenrative forandringer, mikrotraumer, redusert vaskularisering (blodkarforsyning) og endring av strukturen til kollagenfibre). Degenerasjonen er et tegn påoverbelastning over tid og at overbelastningen fortsetter selv om symptomene er tilstede.
Konsekvensen blir da at senen ikke får nok restitusjon og etter hvert får vi en overbelastningsskade i senen, en såkalt tendinose. Typiske symptomer er verkende smerter, senefortykkelser, mindre elastisitet, svekket slitestyrke og tap av normale bevegelser. Det er viktig å ta symptomene på alvor når de først oppstår, da det er lettere med forebyggelse enn å behandle.
Studier har vist at disse symptomene forekommer oftere i en seneskade sammenlignet med en senebetennelse. Tennisalbue (lateral epikondylitt) er en vanlig diagnose som ofte feilaktig blir kalt senebetennelse, men som egentlig er en seneskade.
En senebetennelse er en inflammasjon i selve senen og oppstår når senen blir utsatt for akutt eller plutselig sterk strekkraft. Det oppstår mikrorifter som resulterer i betennelsen. Det skadede området kan bli hovent, varmt og smertefullt. I den akutte fasen kan det oppstå rødlig hud over skadet område, økning av den lokale blodgjennomstrømningen, en ”lekkasje” av forskjellige substanser som kommer ut i vevet fra blodkarene, som ofte kan føre til smerter i området.
Det viktigste spørsmålet en stiller seg selv er om skaden har skjedde akutt eller om den har oppstått over tid?
Har du noen spørsmål, eller trenger du behandling og/eller veiledning i forhold til slike eller andre skader/plager. Ta kontakt med en av våre dyktige fysioterapeuter da vel?
Mvh
Team Sports Club Sarpsborg
Referanser:
Brett M. Andres MD, and George A. C. Murrell MD, Treatment of Tendinopathy: What Works,
What Does Not, and What is on the Horizon, Clin Orthop Relat Res. 2008 July; 466(7):1539–1554
Khan et. Al. 2000 & 2002, Boyer et. al. 1999.